نانوذره، ذرهای از ماده است که قطری بین 1 تا 100 نانومتر (nm) دارد. این اصطلاح بعضی مواقع برای ذرات بزرگتر، تا ۵۰۰ نانومتر یا الیاف و لولههایی که کوچکتر از 100 نانومتر هستند نیز استفاده میشود (Vert et al. 2012). نانوذرات به این دلیل قابل تشخیص هستند که اندازه بینهایت کوچک آنها دارای خواص فیزیکی یا شیمیایی بسیار متنوعی مانند خواص کلوئیدی، خواص نوری یا الکتریکی است. نانوذرات به دو صورت طبیعی و مواد مهندسی شده تولید میشوند. نانوذرات طبیعی (NNPs) توسط بسیاری از فرآیندهای کیهانی، زمینشناسی، هواشناسی و بیولوژیکی تولید میشوند (Simakov et al. 2015; Simakov 2018). نانوذرات مهندسی شده (ENPs) به صورت ذرات خالص یا کامپوزیت و در چندین شکل و اندازه و ساختار سطحی تولید میشوند که علاوه بر این، به مولکولهای فعال زیستی مختلف جفت میشوند و تعداد قابلتوجهی از گونههای با پتانسیل نامشخص برای مصارف بیولوژیکی از جمله روشهای کارآمد برای کاهش آلودگی، مدیریت آب، سنجش محیط زیست، پاکسازی زیستی و اقتصادی کردن منابع انرژی جایگزین را تشکیل میدهند (Ha et al. 2013). ویژگیهای استثنایی نانوذرات، این فناوریهای نوآورانه را برای رویارویی با وظایف زیست محیطی با رویکردی مناسب تسهیل میکنند (Pathakoti et al. 2018). با توجه به اهمیت روزافزون نانوذرات در فعالیتهای تحقیقاتی و توسعهای، خطرات مرتبط با سلامتی، ایمنی و محیط زیست باید مورد توجه قرار گیرد. بر این اساس، قوانین مربوط به حمل ایمن، استفاده و دفع نانوذرات باید در محیطهای تحقیقاتی و شغلی به منظور کاهش خطرات ناشی از مواجهه با سلامتی، ایمنی و محیط زیست، به طور دقیق ارائه و پایش شوند. این فصل به طور گسترده به کاربردهای زیست محیطی نانوذرات و تأکید بر دفع ایمن و چرخه آنها میپردازد.
فصل اول: اهمیت جهانی و چرخه نانوذرات/ 7
فصل دوم: نانوذرات: فیزیولوژی، شیمی و بیوشیمی/ 37
فصل سوم: تأثیر نانوذرات بر اکوسیستم خاک/ 69
فصل چهارم: تأثیر نانوذرات بر جامعه میکروبی موجود در ریزوسفرگیاه 121 /
فصل پنجم: نانوذرات: جذب، انتقال، اثرات فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی در گیاهان و جنبه¬های مولکولی آن¬ها /147
فصل ششم: مکانیسم کاهش تنشهای زیستی و غیرزیستی به واسطه نانوذرات در محصولات کشاورزی: پیشرفت¬های اخیر و چشم اندازهای آینده 169 /
فصل هفتم:کشف عملکرد مبهم نانو کودها در چشم انداز صنعتی کشاورزی و غذایی /205
فصل هشتم: نانومواد برای گیاهان: از اکوفیزیولوژی تا علائم مکانیسم ها و جذب مواد مغذی /265
فصل نهم: نانو حسگرهای زیستی برای زیست توده گیاهی:مفهوم و کاربردها/ 289
فصل دهم: کاربردها و پیامدهای نانوذرات در صنایع غذایی /323
فصل یازدهم: انتشارات زیست محیطی نانوذرات /355
فصل دوازدهم: بوم سم¬شناسی و سمشناسی نانوذرات فلزی / 403
فصل سیزدهم: برهمکنش نانوذرات با آلایندههای خاک/ 443
فصل چهاردهم: نانوذرات و اثرات آنها بر رشد، عملکرد و کیفیت محصول کشت شده در خاک آلوده / 475
فصل پانزدهم: نقش نانوذرات در اصلاح خاکهای آلوده /505
فصل شانزدهم: خطرات و نگرانی¬های استفاده از نانوذرات در کشاورزی /533
دسته بندی موضوعی | موضوع فرعی |
كشاورزي و منابع طبیعی |
کشاورزی
|